josevictima


Leave a comment

Open brief van slachtoffers van oplichting die achterblijven met een Civiel Vonnis

Geachte Dames en Heren,
Bij deze vragen wij, slachtoffers/gedupeerden van oplichters met een Civiel vonnis, graag uw aandacht voor het volgende.


Wij hebben er niets aan en kunnen niets met een Civiel vonnis en wel om de volgende reden:
Gerechtsdeurwaarders inschakelen is kostbaar. Opstartkosten zijn vaak een paar honderd Euro en er zijn bijkomende kosten die de schuldeiser niet in rekening mag brengen bij de schuldenaar.Dit betreft o.a. handelingskosten, zoals correspondentie en kosten bij ondersteuning van een eventuele gerechterlijke procedure. Daarnaast geeft het betreffende deurwaarders kantoor geen enkele garantie op succes. Dat kunnen zij namelijk ook niet. Ook de gerechtsdeurwaarders lopen veelal tegen de Privacy wet aan, waardoor het moeilijk wordt bijv. geldstromen te traceren.Het is verder een gegeven dat de schuldenaars gebruik maken van familie, vrienden om geldstromen weg te sluizen.


U zult begrijpen dat slachtoffers van oplichters met een Civiel vonnis, en dat vonnis heeft ook al de nodige onkosten met zich mee heeft gebracht (advocaat kosten etc.) veelal niet meer financieel in staat zijn dit risico te dragen. De Wet biedt verder helaas geen mogelijkheden tot het innen van een Civiel vonnis.
Feit is hierdoor dat maar 2% van alle slachtoffers/gedupeerden van oplichters geheel of gedeeltelijk hun geld terugzien. Bij veel slachtoffers ontstaan er door de geldelijke verliezen grote financiele problemen. Er zijn schuldeisers met Civiele vonnissen die dusdanig in de financiele problemen komen dat zij uiteindelijk zelf schuldenaar worden.Dat er hierdoor grote emotionele problemen ontstaan bij een slachtoffer en vaak ook binnen het gezin is voorzienbaar.


3 Mei 2016 heeft TROS Opgelicht de volgende resultaten van een enquete gepubliceerd:
 https://opgelicht.avrotros.nl/dossiers/artikel/enquete-slachtoffers-oplichting/ De cijfers zijn schokkend. Nu, bijna 5 jaar verder, is er weinig/niets veranderd. Als ervaringsdeskundige, daar ikzelf slachtoffer van een notoire oplichter ben, kan ik u vertellen dat ikzelf na 12 jaar, het eilandjes-werk van instanties, de kortzichtigheid en onkunde van diverse instanties, politie, gemeentes en overheid niet het gevoel heb dat Nederland een Rechtstaat is. Enig begrip m.b.t. waar je als slachtoffer doorheen gaat is soms ver te zoeken. “Misdaad zonder bloed” is kennelijk niet spectaculair genoeg?
Slachtoffers geven o.a. de volgende emotionele en financiele gevolgen aan:

  • Stress
  • Voedselbanken
  • Depressie
  • Ziekenhuis opnames
  • Zelfmoord neigingen, die soms werkelijkheid worden
  • Scheidingen
  • Verlies van baan
  • Wantrouwen
  • Schaamte
  • Woede en frustraties

Dat laatste, woede en frustaties, worden voornamelijk veroorzaakt door ons rechtsysteem. Slachtoffers zien/ervaren dat “hun” oplichter jarenlang bijna ongestoord zijn/haar gang kan gaan. Die enkele celstraf van een paar maanden of een taakstraf (waar de dader vaak niet op komt dagen) hebben geen enkel effect om een halt toe te roepen aan de oplichtingspraktijken.

De faciliteerders van deze oplichters. Ongestraft kunnen zij de oplichter helpen met o.a. wegsluizen van geld en het meehelpen bij de daadwerkelijke oplichting. “Mijn” oplichter had voornamelijk zijn vader en zijn (nu ex) echtgenote die hem al jaren en tot op de dag van vandaag faciliteren. Deze faciliteerders zijn heel moeilijk aan te pakken, maar zij zorgen er wel voor dat de oplichter jaren zijn/haar gang kan gaan.


Dan hebben we nog de oplichters die tot grote criminele bendes behoren. U kunt toch niet van de burger verlangen dat zij hun leven en dat van hun gezin in de waagschaal gaan leggen!


De politie die vaak weigert aangiftes op te nemen en als ze al opgenomen worden blijven ze op de plank liggen. Al jaren een feit. Oplichters aanpakken is al geruime tijd geen prioriteit.
Gemeentes die de fout ingaan. Bijv. gemeente Hoekschewaard die de vrouw van een oplichter, die valsheid in geschrifte pleegt en haar man al jaren faciliteert, helpt de WSNP in te komen met schulden uit misdaad. Gevolg is dat schuldeisers die kostbare rechtshandelingen hebben verricht door beslag te leggen, deze beslagen kwijt zijn. Geen enkele kans meer om je schades geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen. Blijkt dat zij in haar WSNP periode ook de boel beduvelt.  De gemeente geeft dat zelfs aan, maar weigert de zaak te corrigeren. Ondetussen bleef deze dame de oplichtingspraktijken van haar (ex-) man faciliteren. Ook al kun je zwart op wit aantonen dat de schuldenaar valse voorstellingen van zaken heeft gegeven, de gemeente Hoekschewaard in deze, heeft de emails van de schuldeisers, met signalen dat schuldenaar de zaak beduvelde, vernietigd en het betreffende dossier geheel of gedeeltelijk voortijdig vernietigd, terwijl er notabene een Archiefwet is. Gemeente Hoekschewaard die vooraan in de rij roept dat “misdaad niet mag lonen”, brengt dit helaas zelf niet in de praktijk. Dit is mijn ervaring met de gemeente Hoekschewaard, maar er zijn veel slachtoffers die tegen soortgelijke situaties aan lopen.

N.b. mijn ervaringen kunt u teruglezen in dit WORDPRESS (Josevictima) journaal.


Bewindvoerders die het persoonlijke faillissement van bewezen oplichters regelen wat vervolgens 2 jaar duurt voordat er een uitspraak komt dat er geen baten zijn. Ondertussen kunnen de schuldeisers niets ondernemen om hun recht uit te oefenen, daar zij eerst moeten wachten op de uitspraak m.b.t. het persoonlijke faillissement en de oplichtingspraktijken gaan ondertussen gewoon door.
Kortom, slachtoffers van oplichters met een Civiel vonnis zijn aan handen en voeten gebonden. Op papier werkt het “systeem”, echter in de praktjk blijkt het totaal niet te werken. Ziet u bijgaande link: https://www.cijfers.net/fraude.html Duidelijk is dat heel veel fraudeurs niet/nauwelijks worden aangepakt door politie en Justitie, wat ook de conclusie is in bovenstaande link.
Onze suggesties/oplossingen:

  • Aangiftes moeten worden opgenomen. Strafbare delicten, zoals valsheid in geschrifte, niet meer verwijzen naar het Civiele Recht wat daar niet eens voor bedoelt is.
  • Personen die de oplichter faciliteren en/of meeliften eveneens straffen volgens de Strafwet.
  • Strafvonnissen in een data base zetten, die geraadpleegd kan worden door de rechters/rechtbanken. De rechters moeten met een oogopslag kunnen zien hoeveel vonnissen de oplichter al heeft verzameld, zodat daar rekening mee kan worden gehouden voor het bepalen van de strafmaat.
  • Straffen aanzienlijk omhoog plus progressief straffen.
  • Bij derde keer voor de strafrechter staan, “gedwongen” behandeling. Deze personen stoppen niet. Er zijn notoire oplichters die 10/20/30 jaar mensenlevens vernietigen en een spoor van ellende achterlaten.
  • Training voor o.a. gemeentes om samen te werken met schuldeisers die schuldenaars in hun gemeentes aan willen pakken door bijv. beslagen te leggen. WSNP is bedoelt voor schuldenaars die ter goede trouw in de financiele problemen komen, niet voor schuldenaars met schulden uit misdaad. De perceptie is vaak dat schuldenaars “zielig” zijn en schuldeisers “graaiers’ terwijl het veel genuanceerder ligt.
  • CJIB moet meer mogelijkheden krijgen om geldstromen op te sporen.
  • www.slachtofferhulp.nl doet geweldig werk en biedt hulp, echter niet aanslachtoffers met een Civiel vonnis. Men heeft een strafvonnis nodig om hulp en ondersteuning te krijgen via     Slachtofferhulp.
  • Kamer van Koophandel meer mogelijkheden bieden om controles uit te voeren. Malafide bedrijven inschrijven is nu een fluitje van een cent.
  • En bovenal samenwerken met slachtoffers. Gemeentes, politie, Justitie, bewindvoerders, rechter-commissarissen die moeten oordelen over WSNP aanvragen, curatoren.

Wij hebben met veel slachtoffers gesproken en het is heel triest te moeten constateren dat het vertrouwen in politici, rechtbanken, Justitie m.b.t. het spreken van Recht er eigenlijk niet meer is.
Deze open brief wordt rondgestuurd naar Eerste en Tweede Kamer, politici, politie, het Openbaar Ministerie, Hoge Raad, Raad van State, gemeentes, UWV, instanties die zich bezighouden met WSNP, rechtbanken, media, Nationale Ombudsman, Bewindvoerdersorganisatise etc.
Eventuele reacties en/of verzoeken tot contact kunt u doen via WORDPRESS of een email naar communicatie@slachtoffers-eerst.nl
Namens de slachtoffers van oplichters danken wij u vriendelijk voor het doorlezen en zien uw reacties met belangstelling tegemoet.